Uppteckning nummer NM-SNM2174

Titel: En sägen om denne finne berättar, ……….

Socken/stad: Torp

En sägen om denne finne berättar, att en dag, då finnen var ensam hemma, uppsöktes han av fiender, vilka, sedan de slagit och bundit honom, lade en snara om hans hals och drogo repets ända genom ett nål i väggen. Fienden tänkte stå utanför pörtet och strypa finnen. Finnen hade tre söner, som den dagen voro sysselsatta med att hugga en sved i Floberget. Dessa kommo lyckligtvis hem, innan fienden huinnit utföra dådet. Efter den händelsen beslöt finnen sälja nybygget och flytta till en annan trakt.

S.A. Palén: Från gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid 91.